European Media Partner

4 boligformer

Læs her om almene boliger, kolonihaver, bofællesskaber og luksussommerhuse til den helt store familie.

Almene boliger

I Danmark er der omkring 550.000 almene boliger, og langt de fleste udlejes gennem store boligselskaber.

Mange af boligforeningerne råder over boliger, der er forbeholdt beboere med særlige behov. Det kan eksempelvis være mennesker, der på grund af sygdom ikke længere kan klare sig i egen bolig, eller enlige forsørgere som står uden tag over hovedet på grund af en skilsmisse.

Det særlige ved en almen bolig er, at man kun betaler for udgifterne i forbindelse med driften af boligen, da ingen skal tjene penge på den – en almen bolig skal, som ordet siger, være tilgængelig for alle. Huslejen i en almen bolig er omkostningsbestemt, hvilket betyder, at den er sat efter, hvilke udgifter der reelt er til boligen. Det er både de daglige udgifter, men også de udgifter, der kommer hen ad vejen til vedligehold af eksempelvis maling, tag og vinduer, så boligen løbende bliver vedligeholdt.

Som beboer i en almen bolig får du samtidig en stemme i det lokale beboerdemokrati, hvor du får mulighed for at komme med din mening på afdelingsmøderne, og du kan stille op til bestyrelsesarbejde.

Mange husejere har umiddelbart svært ved at se sig selv bo i en mindre bolig, men det er en god idé at blive skrevet op i en boligforening et stykke tid før, hussalget nærmer sig, da der kan være lange ventelister især for nye ansøgere.

Det er muligt at søge boligydelse og boligsikring, som er et tilskud til huslejen. Ifølge Ældresagen kan man som folke- eller førtidspensionist søge boligydelse, uanset om man bor i leje-, ejer- eller andelsbolig.

Foto: FotoliaKoloni­haver

Oprindeligt opstod kolonihavehusene som nyttehaver og fristeder for arbejderne i de tætbefolkede byer. De første danske kolonihaver går helt tilbage til 1655, hvor de blev bygget uden for Fredericias fæstningsvolde.

Op gennem 1930’erne begyndte kolonihaverne at få vokseværk. Husene blev større, så familien kunne bo i husene hele året.

Ønsker man en kolonihave i dag, skal man enten leje jorden gennem kommunen eller staten. Som regel lejer eller køber du nemlig kun retten til jorden og har inden for visse rammer lov til at bygge på grunden. Det faktum adskiller kolonihaverne fra sommerhusene, som primært er beregnet til beboelse.

I langt de fleste kolonihaver er det tilladt at opholde sig døgnet rundt, men der findes også daghaver, hvor det ikke er tilladt at overnatte.

Foto: FotoliaBofællesskaber

Et bofællesskab kan give tryghed og kontakt med andre i det daglige. Glem alt om, at bofællesskaber er brune hessiantapeter og orange ryatæpper. Moderne bofællesskaber kommer i mange former. De fleste bofællesskaber består af selvstændige lejligheder med tilknyttede fællesarealer, og det kan være ejer-, andels- eller lejebolig i modsætning til tidligere tiders bofællesskaber, hvor man typisk delte et stort hus og boede i kollektiv.

Moderne bofællesskaber giver mulighed for at lave en stribe aktiviteter sammen; beboerne kan samles om middage, holde fester, spille spil eller hvad man har lyst til. Fællesskabet styrker ikke blot det sociale aspekt af livet, men giver også en daglig tryghed. Der er bofællesskaber specielt oprettet for ældre mennesker, men der er også en tendens til at flere generationer rykker sammen under samme tag.

Foto: FotoliaFeriehuse til flere generationer

Det er blevet populært, at flere generationer rejser på ferie sammen, og derfor bygges der flere og flere sommerhuse til udlejning, som kan samle familierne under et tag. Kathrine Højbjerg, der er marketingansvarlig hos Luksushuse.dk, fortæller om tendensen.

Hvilke huse er populære?

– Skanlux, som vi er en del af, bygger luksussommerhuse specielt til udlejning og med mulighed for at helt op mod 30 personer kan holde ferie i samme hus. Vi oplever flere og flere seniorer, der ønsker at rejse sammen med børn, svigerbørn og børnebørn. I højsæson udlejer vi på ugebasis, men fra november og helt frem til påske kan man leje på weekendbasis – dog med undtagelse af jul og nytår.

Hvilke faciliteter har husene?

– Husene fås i forskellige størrelser og er fordelt ud over hele Danmark, Nordtyskland ved Østersøen og svenske Öland. Fælles for luksushusene er, at der er spa, pool, sauna og aktivitetsrum. I aktivitetsrummene kan der være alt fra billard, bordtennis, bordfodbold til spillekonsoller, så alle i familien – uanset alder – har mulighed for at udfolde sig og nyde en ferie med masser af underholdning.

Foto: André Andersen 


Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider