European Media Partner
Glade gamere E-SPORT

Øresundsregionen - spiludviklingens centrum

Vi er rejst til Sverige, hvor spiludviklingsscenen er stærk, for at tale med Daniel Svärd, der står i spidsen for spiludviklingsvirksomheden King’s afdeling i Malmø. Målet er at være en moderne arbejdsplads med plads til alle, som samtidig får meget ansvar. I et sådant miljø flyder kreativiteten, og nye succesfulde spil skabes.

I 2018 voksede King’s afdeling i Malmø fra 75 ansatte til over 105.

- Årsagen til udvidelsen er, at vi vil skabe endnu flere oplevelser i vores spil, og eftersom vores spil fortsætter med at være så populære blandt spillerne, så skabes der konstant nye behov for udvikling af både eksisterende og nye spil, forklarer Daniel Svärd.

I Malmø har de blandt andet ansvaret for Pet Rescue Saga og Blossom Blast Saga, som har opnået større succes, end de havde turdet drømme om.

- Rescue har 6-års jubilæum i år, og Blossom fejrer 3 år, og de fortsætter bare med at stige i popularitet. Det troede vi bestemt ikke, da de startede, målsætningen var, at de måske skulle holde i et par år. Men det lykkedes åbenbart for os at udvikle dem, så de fortsætter med at engagere, hvilket er fantastisk sjovt. For at klare udviklingen har vi konstant brug for nye kompetencer.

Der var flere årsager til, at King valgte at åbne en ny afdeling i Malmø for snart syv år siden. En af dem var, at deres virksomhedsfilosofi bygger meget på lokalt ejerskab. En anden var, at de ønsker at finde de bedste kompetencer, som naturligvis er spredt ud over hele landet.

- Men måske vigtigst er det, at vi har en historie af spiludvikling i Øresundsregionen. Der har udviklet sig en regional kultur, som tilgodeser spiludviklere med forskellige uddannnelser, og mødesteder, som forbinder alle, der arbejder i spilbranchen. 

Der findes også en kreativ blanding af globale spilstudier og mange mindre nystartede virksomheder, som gør, at de domænespecifikke kompetencer vokser og lokker nye aktører til regionen.

- En vigtig aktør er The Game Assembly, som har en spiludvikleruddannelse i verdensklasse. Mange af dem, som fører an i spilskabelsen i regionen i dag, har taget den uddannelse.

At der findes en så bred kompetence i kombination med mange potentielle arbejdsgivere, skaber muligheder for rotation og karriereudvikling, som også tiltrækker medarbejdere langvejs fra.

- Der vokser organisationer op som Game Habitat med det formål at skabe det bedst mulige miljø for spiludviklere, hvilket bidrager til, at regionen udvikles til en social hub for spilskabere, som også kan mødes uden for jobbet på forskellige mødesteder.


Sverige er en af verdens førende spiludviklernationer, noget som ifølge Daniel Svärd delvist kan forklares som en kombination af en god tradition for historiefortællinger og IT i verdensklasse.

- Sverige har altid været et land med både mange fortællinger og spil af forskellig slags. I børnehaveklassen aktiveres børn tidligt med spil og leg sammen, og når de senere bliver teenagere, går de over til spil på computere og mobiltelefoner. Vi har jo også mange voksne, som er aktive spillere, hvilket er sjovt.

Han tror også, at det faktum at Sverige er et velhavende samfund, hvor man kan dyrke fritidsbeskæftigelser i stor stil, spiller ind, såvel som et stort IT-kendskab.

- Vi har fantastiske IT-uddannelser her og en høj IT-anvendelse, hvilket naturligvis gavner vores branche i høj grad.

For at skabe et erhvervsklima som fremmer kreativitet og udvikling, må man arbejde aktivt, mener Daniel. Det er vigtigt at sikre, at der er højt til loftet ved at opfordre til diskussion og lydhørhed, mener han.

- For os er det meget vigtigt, at alle får muligheder for at nå deres fulde potentiale, hvis de gør det, vil de klare sig godt og udvikle bedre spil. Vi laver også gerne mindre teams, som arbejder mere tæt, det skal kunne mærkes, hvis et teammedlem mangler, man skal ikke bare være én i mængden.


Rekrutteringsprocesserne er vigtige værktøjer til at sørge for at få så mange forskellige perspektiver og erfaringer som muligt ind, da de er overbeviste om, at det fremmer virksomheden på alle niveauer. I Malmø er de omkring 25 nationaliteter i dag og har aktive netværk for eksempelvis ligestilling, LBGT-spørgsmål og forskellige etniske kulturer.

- Vi ser også behovet for både at tiltrække og beholde kvinder i de tekniske afdelinger og jobs med forskellige initiativer som Pink Programming og #addher, og 40 pct. af dem, vi har ansat i år, er kvinder.

Han slutter af med at konstatere, at årsagen til at de arbejder så aktivt med den interne kultur er, at de ved, det fører til den bedst mulige forretning og resultat.

- På den moderne arbejdsplads findes ingen gamle hierarkier, her arbejder vi alle sammen med stort ansvar hver især. Alle skal føle, at de bidrager med deres puslespilsbrik på den måde, de gør det bedst ud fra deres egne forudsætninger.

Fakta

Daniel Svärd har siden 2016 været studiochef i King’s blomstrende spiludviklingsvirksomhed i Malmø og Øresundsregionen. Han er uddannet datatekniker og har tidligere haft flere ledende stillinger inden for betting, før han startede i King i 2013.

Del

Journalist

Oversættelse: Flemming Østergaard

Andre artikler