European Media Partner

Rådgivning ved ejerskifte?

Når du skal afhænde din virksomhed, er der mange ting, der skal falde på plads. En dygtig advokat kan hjælpe dig med at holde styr på hele forløbet.

Vælg gerne en advokat, du tidligere har arbejdet sammen med.

Er du virksomhedsejer, kommer der naturligvis et tidspunkt, hvor du begynder at overveje, hvad der skal ske med din virksomhed, den dag du beslutter dig for, at du vil trække dig tilbage og afhænde din virksomhed ved et ejer- eller generationsskifte. Det kræver mange overvejelser og ikke mindst mange beslutninger at afhænde en virksomhed, og det er vigtigt, at processen bliver grebet rigtigt an helt fra starten.

– Den absolut sværeste del er det at tage selve beslutningen om, at tiden nu er inde til at afhænde din virksomhed. Men et ejer- eller generationsskifte kan desuden også hurtigt blive en kompliceret og uoverskuelig proces, og der er mange forskelligartede faldgruber. Dette kan i værste fald medføre, at du begår fejl, tager forkerte beslutninger, eller at du ikke får taget beslutningerne rettidigt, siger Paul Mollerup, adm. direktør i Danske Advokater.

– Din følelsesmæssige tilknytning til din virksomhed skal gå op i en højere enhed med det rent juridiske og naturligvis også med salgsprisen, siger Paul Mollerup, og han tilføjer:

– Du kan opnå store fordele ved at lade en advokat indgå i hele processen. Advokaten kan både fungere som vejleder og sparringspartner i forløbet, og kan også være med til at sikre dig, at du ikke begår juridiske, skattemæssige eller andre fejl. Ligeledes kan advokaten hjælpe dig med at sørge for, at du opnår det størst mulige udbytte i forbindelse med et ejer- eller generationsskifte. 

Paul Møllerup


Virksomhedens struktur samt måden hvorpå generationsskiftet gennemføres på, og ikke mindst de skattetekniske regler kan have stor indflydelse på, hvilket udbytte du står tilbage med, når du har afhændet din virksomhed. Advokaten kender de skattetekniske regler og kan derfor bl.a. være med til at sikre dig, at du ikke betaler mere i skat, end du skal i forbindelse med afhændelsen af din virksomhed. Når du beslutter dig for at samarbejde med en advokat omkring de juridiske og skattemæssige forhold i forbindelse med et ejer- eller generationsskifte, kan advokaten også hjælpe dig med rådgivning i forhold til, hvordan virksomheden skal drives i perioden op til ejerskiftet, så du får mest mulig ud af handlen. 


Valget af den rigtige advokat til at hjælpe dig, når du står over for et generations- eller ejerskifte, bør primært tage udgangspunkt i den situation, din virksomhed befinder sig i. Skal du f.eks. sælge til udlandet, skal du vælge en advokat, der har international erfaring. Da et vellykket generations- eller ejerskifte er en længerevarende proces, der kan tage op til flere år, er kemien mellem dig og advokaten også særdeles afgørende. Det kræver mange møder og flere års planlægning at afhænde en virksomhed, og derfor vil der også blive tale om et langvarigt samarbejde, hvis din virksomhed skal afhændes på den bedst mulige måde. Det er derfor af afgørende betydning, at du ikke blot har fuld tillid til den valgte advokat, men at du også fornemmer, at I er på bølgelængde. Følger du denne tilgang, burde udgangspunktet for et succesfuldt ejer- eller generationsskifte være til stede.


Fakta

Danmark står ifølge en rapport fra Center for Ejerledede Virksomheder på CBS overfor 23.000 ejerskifter i de kommende år

Ifølge samme rapport vil disse ejerskifter berøre ca. 300.000 ansatte

Center for Ejerledede Virksomheder har påvist, at et ejerskifte dræner egenkapitalen i virksomhederne med 19-76 procent


Del

Journalist

Lisbeth Ziegler

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider