European Media Partner

Rødkløver kan bremse knogleskørhed

På samme måde som østrogen kan rødkløver forebygge knogleskørhed og hjælpe kvinderne bedre gennem overgangsalderen – bare uden alle bivirkningerne fra konventionel behandling.

Kvinder som drikker ekstrakt af rødkløver dagligt, får færre hedeture og hormonelle udsving i overgangsalderen.

Hver tredje kvinde oplever gennem livet en eller anden form for knogleskørhed. Kvinderne kan miste helt op mod seks procent af knoglemassen årligt, men nu viser forskningen, at den lille urt kan bremse knogleskørhed. Derudover viser studier, at kvinder som drikker ekstrakt af rødkløver dagligt, får færre hedeture og hormonelle udsving i overgangsalderen, som påvirker op mod 75 procent af alle kvinder.

På Århus Universitet har forskere testet fermenteret rødkløver på 78 kvinder, der har begyndende knogleskørhed – og nogle i svær grad. De 78 kvinder, der alle var gennem overgangsalderen, blev delt i to grupper, hvor den ene fik 2x50 ml fermenteret rødkløverekstrakt, mens den anden gruppe modtog placebo. Ifølge forskningslektor, ph.d. Per Bendix Jeppesen, der er lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Århus Universitet giver resultaterne ikke blot håb for danske kvinder, der kan undgå de farlige østrogener, som kan medføre en øget risiko for kræft samt en stribe andre bivirkninger. Rødkløveren giver også kvinderne i udviklingslandene håb, fordi naturproduktet dels er billigere at fremstille, og dels kan være lettere at få fat i end konventionel medicin.

På Århus Universitet målte forskerne de danske kvinders knogletæthed i hofte og ryg, og efter 12 måneder havde kvinderne, der blev behandlet med rødkløver, næsten ikke mistet knoglemasse, mens placebo-gruppen havde mistet omkring fem procent af knoglemassen. Ifølge Per Bendix Jeppesen svarer tabet af knoglemasse hos kvinderne i rødkløverbehandlingen til, hvad der er normalt for raske kvinder i samme alder.

De amerikanske tidsskrifter American Journal of Clinical Nutrition og PLOS One beskriver også flere studier, der fremhæver, at en portion af den lille urt kan stoppe nedbrydningen af knoglerne. En stor metaanalyse (foretaget på over 1.500 artikler) om rødkløvers virkning på knogleskørhed, foretaget af Linmeng Hu på Århus Universitets Hospital, viste en sammenhæng mellem indtagelse af planteøstrogener og knogleskørhed. Samtidig viste metaanalysen, at det er de fermenterede produkter, der har en gavnlig virkning på knogleskørhed.

Det særlige ved rødkløver er, at den indeholder stoffer, der kaldes planteøstrogener, som har nogle af de samme effekter som konventionelle østrogener. Udover rødkløver findes planteøstrogener eksempelvis også i soja. Og faktisk kan tilstedeværelsen af planteøstrogenerne i soja være årsagen til, at asiatiske kvinder meget sjældnere bliver ramt af knogleskørhed i forhold til de europæiske kvinder.

Modsat østrogenerne binder planteøstrogenerne sig på en anden måde til cellens receptorer, og der er ikke påvist bivirkninger af at indtage rødkløverekstrakt. De konventionelle østrogener har derimod en række bivirkninger, da de øger risikoen for at udvikle bryst- og æggestokkræft.

Forskerne mangler endnu at bevise, at rødkløveren også kan hjælpe mænd, men hvis planteøstrogenerne har samme effekt som de konventionelle østrogener, er der flere gode nyheder for kvinderne, for så vil kvinderne komme til at se yngre ud og bevare figuren. Østrogen har nemlig den effekt, at det hjælper kroppen med at deponere fedt på de rigtige steder og mindsker vægt­stigning.

Fakta

75 procent af alle former for medicin stammer oprindeligt fra planter. Trods det høje tal er der stadig et stort potentiale i at udvikle ny medicin fra planter, da et fåtal af alle planter i verden har fået undersøgt deres bioaktive komponenter.

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider