European Media Partner

Sansefødestuer giver bedre fødsels­oplevelser


På sansefødestuer skaber lys, lyd og levende billeder ro til gavn for fødselsprocessen. De foreløbige erfaringer med sansefødestuerne er positive.

Sansefødestuer er fødestuer, som er udstyret med audiovisuelle temaer, der bruges til at skabe ro og tryghed. Det sker f.eks. ved at få den fødende til at tilpasse sit åndedræt efter en bølge på skærmen, forklarer Bjørn Wennerwald, der arbejder med sundhedsinnovation i Wavecare.

– Man synkroniserer sit åndedræt til det interval, bølgen har. Det er både visuelt og auditivt. Lige præcis den rytme stabiliserer veen, og både jordemoderen og den fødende bruger den som et arbejdsredskab, siger han.

Bølgen er ét af flere temaer, der er udviklet specielt til den fødendes behov, tilføjer Wavecares direktør, Eva Wennerwald.

– Med et enkelt tryk på displayet kan du ændre fra f.eks. velkomsttemaet, som er meget varmt og tryghedsskabende, til bølgen, som er holdt mere i et blåt, energi­givende univers. Det går igen i både loftsbelysningen, lyden og de billeder, der kører på skærmen, forklarer hun.

Ifølge studier gennemført af MSA Annemette Lundmark på Nordsjællands Hospital har både de fødende og personalet en positiv oplevelse af sansefødestuerne.

Del

Journalist

Tobias Petersen

Andre artikler