European Media Partner

Skånsk minidrone vækker giganternes interesse


Minidronen fra Bitcraze i Malmø, er så interessant, at den nu findes i laboratorierne hos giganter som Nasa, Microsoft og Ericsson.

Crazyflie er navnet på den minidrone, som virksomheden Bitcraze i Malmø har udviklet.

Det særlige ved den er, at den kan forprogrammeres og dermed manøvrere selvstændigt inden døre og desuden flyve i sværm med andre droner. Det er features, der har fået teknikgiganter som Nasa, Microsoft og Ericsson til at henvende sig.

De har hver deres forskellige grunde, siger Tobias Antonsson, der er en af de tre grundlæggere af Bitcraze.

– Ericsson vil videreudvikle vores radioteknologi for styring, og både Nasa og Microsoft er meget interesserede i teknikken, der gør det muligt for dronerne at flyve i sværm.

Han forklarer, at dronerne, der kun vejer 27 g kan anvendes til en række forskellige opgaver.

De kan f.eks. lave lageroptælling­er, eller udstyres med et varmefølsomt kamera, som kan spotte indbrudstyve eller forsvundne personer. Gassensorer kan også monteres og anvendes ved ulykker, og i gartneriet kan Crazyflie bruges til at opdage insektangreb.

Mulighederne er mange, siger Tobias Antonsson og peger på flere forhold, der adskiller Crazyflie fra konkurrenterne.

– Crazyflie styres eksempelvis med radiobølger på ultrawide-båndet, eftersom GPS-signaler ikke fungerer indendørs. Dertil kommer, at vores positioneringssystem ”Loco Positioning” er udviklet på basis af åben kode i et samarbejde med entusiaster fra hele verden. Vi tror på den styrke, der ligger i at anvende åben kode, lyder det fra Tobias Antonsson.

Bitcraze har i alt fem medarbejdere, og omsatte i 2015 for fem mio. svenske kr.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler