European Media Partner

Skønne Italien har det hele og lidt til

Italien er med sin historie, kultur og sans for det gode liv stadig et af danskernes foretrukne rejsemål. Vi bringer et par rejsetips, der giver dig livskvalitet for alle pengene.

Et gammelt italiensk ordsprog går sådan her: ”Den der spiser alene, dør alene”. Om der er noget om snakken skal være usagt, men sikkert er det, at italienerne kan noget med både mad og fællesskaber, som er beundret verden over.

For mange af de danskere, der gennem tiden er valfartet til støvlelandet, har maden da også spillet en helt central rolle, ligesom den fascinerende historie, kulturarven og ikke mindst det gavmilde klima, har virket som en magnet.

Er man én af dem, der har nydt Italien og italienernes afslappede, men farverige livsstil, vil man være enig i ovenstående, og rigtig mange vil i særdeleshed pege på regionen Toscana i den nordlige del af det centrale Italien, som et sted, man bør besøge. For Toscana, der grænser op til Lazio i syd, Umbrien i øst og det Tyrrhenske hav i vest, anses af mange for Italiens skønneste. Regionen er kendt for både landskab, traditioner, historie, kunst- og kulturarv, og ikke færre end syv lokaliteter er optaget på UNESCOs kulturarvsliste.

Det er da også her i Toscana, den italienske renæssance havde sin oprindelse, ligesom regionen har bidraget til både videnskaben og kunsten. Det afspejler sig alt sammen i regionen i dag, hvor f.eks. byer som Siena, Firenze, Luca, Montepulciano og Cortona byder på eventyr, du sent vil glemme.

Firenze vil eksempelvis gøre sit for at forføre dig med sin atmosfære og arkitektur i form af Basilica di Santa Maria del Fiore, Ponte Vecchio og Palazzo Vecchio for ikke at tale om museet Galleria degli Uffizi, der præsenterer nogle af verdens største kunstværker. Man bør heller ikke snyde sig selv for et besøg i byer som f.eks. Sarteano, Cetona, Arezzo, Montalcino og Pienza i det østlige Toscana.

Montalcino er eksempelvis fødestedet for Brunello, en af de mest berømte italienske vine, der i 1980, som den første af landets vine, opnåede den prestigefyldte DOCG-status. Andre af regionens rødvine er Chianti, der har sit navn fra den aldeles smukke region i Toscana, samt Vino Nobile di Montepulciano, Morellino di Scansano og Bolgheri.

Umbrien – uudforsket og billigt

Øst for Toscana finder vi den bjergrige region Umbrien, der de senere år har oplevet en kraftigt voksende turistindustri. Og som i naboregionen, Toscana, er den såkaldte Agriturismo en vigtig del af turistindustrien. Det lidt fremmedartede ord dækker over, at mange turister overnatter på steder, hvor der produceres fødevarer af den ene eller den anden slags. Ofte er der tale om vin- eller olivenbønder, der udlejer ferieboliger eller tilbyder egentlig bondegårdsferie.

Med sin beliggenhed i det centrale Italien, er Umbrien i lighed med Toscana en region, der byder på en stor historisk og kulturel arv. Her er kunst, historiske bygninger, arkæologiske parker, kirker og uvurderlige malerier, som alle fortjener at blive beundret. Et ophold i Umbrien er f.eks. ikke fuldendt uden et besøg i smukke Assisi, hvor den imponerende Basilica di San Francesco ligger.

Domkirken, der er en af byens hovedattraktioner, blev bygget helt tilbage i det 13. århundrede og består af to dele: Den nederste kirke hvor resterne af Frans af Assisi er bevaret, og den øvre kirke, der er dækket med fresco-illustrationer fra både Det Gamle og Det Nye Testamente.

Bl.a. af Umbriens seværdigheder er verdens største menneskeskabte vandfald – Marmorevandfaldene – som blev skabt af romerne for mere end 2.000 år siden. Vandfaldene ligger knap otte km fra byen Terni, og er dermed let tilgængelige. En sidste stor fordel ved Umbrien er, at regionen for mange danskere vil være uudforsket land, og at priserne generelt er lavere, end i Toscana.

Piemonte – en mad- og vinregion

Så kommer vi til den nordlige vin- og madregion, Piemonte, der ligger ved foden af Alperne, og grænser op mod Schweiz. Regionen er velkendt for mange danskere på grund af sine formidable trøfler og prima vine som Barolo, Barbaresco, Barbera d’Alba og Asti Spumante. Men Piemonte, der betyder ”ved foden af bjergene” er meget mere end det. Her er nemlig også masser af charmerende byer, stærke kulturelle traditioner og gamle slotte, kirker og klostre.

Mange danskere vil formentlig beskrive det lokale køkken som mere fransk aristokratisk inspireret og lidt mindre rustikt end det, man finder i resten af Italien. Det var da også her i Torin, hvor den berømte fodboldklub Juventus holder til, at Carlo Petrini i 1986 grundlagde den såkaldte “Slow Food-Bevægelse”. Det skete som en protest mod åbningen af en ny McDonalds-restaurant tæt på den spanske trappe i Rom.

I dag har bevægelsen spredt sig, og mennesker verden over har taget dens budskab om kvalitet og ansvarlighed i produktionen til sig. Og det samme kan siges om hele regionen Piemonte, der med sin smukke, frodige natur og endeløse rækker af vinmarker er gået rent ind hos turister verden over.

Apulien – storproducent af vin

Fra nord drager vi nu mod syd til landets hæl – Apulien, der ikke er et af Italiens mest besøgte turistområder, men som trods det, er et visit værd. Ikke mindst på grund af de mange islæt fra den antikke, græske civilisation. Den vigtigste by er Taranto, som er en gammel græsk koloni. Her er et besøg i det enorme National Archeological Museum med sin unikke samling af antikke smykker et absolut must. Apulien byder også på skøn natur, barokke kirker, grottesystemer og adskillige områder, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Dertil kommer naturligvis igen den allestedsnærværende vin. Apulien producerer nemlig mere vin end hele Tyskland, og er på grund af de favorable vejrforhold, kendt for ”billige” vine. De bedste druer fra området er dermed Negroamaro, Malvasia Nera og Primitivo, og skal vinen være lyserød, er Five Roses fra Leione de Castris et oplagt valg.

Sicilien – meget mere end Godfather

Vi slutter vores rejse på Middelhavets største ø, Sicilien, der har meget andet end Godfather-film og hårdtslående familiedynastier at byde på. Besøg f.eks. den mørkfarvede by Catania, der har fået sin mørke lød, fordi huse, veje og monumenter næsten udelukkende er bygget i lavasten fra vulkanen Etna. Materialevalget er ikke helt uden grund, da byen stort set ligger for foden af vulkanen, der i øvrigt virker som en sand turistmagnet.

Hovedbyen Palermo skal der naturligvis også afsættes tid til. Her finder man f.eks. middelalderkirker med arabiske kupler, spanskinspirerede kirker og ikke mindst monumenter fra den store normanneræra. Byen har også flere grønne områder som f.eks. Giardino Inglese, Villa Trabia, Villa Malfitano og en botanisk have. Men det der måske er allermest spændende ved Palermo, er den kulturelle diversitet, som byen har opbygget gennem århundreder. Her fornemmer man virkelig tilstedeværelsen af forskellige imperier, og kan samtidig nyde en levende by med spændende restauranter, cafeer, museer, markeder, monumenter og gode muligheder for shopping af enhver slags.

Valgt som bedste turistland

Her ved vejs ende skal det bare nævnes, at Italien med sin gastronomi, vin og historie og kultur er blevet tildelt Danish Travel Award som det bedste turistland i Europa. Kåringen skete efter en afstemning blandt de rejsende og den danske rejsebranche. Det er et valg, vi så udmærket forstår.

Fakta

Italiens befolkning er på 61 mio. indbyggere, og er dermed den fjerdestørste befolkning i den Europæiske Union, som landet i øvrigt var med til at grundlægge i 1957. Landet var tidligere opdelt i en række småstater, men blev i 1861 samlet i et kongerige under Sardiniens konge Victor Emanuel 2.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider