European Media Partner

Slip rattet – robotten tager over


Udviklingsselskabet Agrointelli har siden 2015 vist vejen for fremtidens præcisionslandbrug med udviklingen af en egen markrobot. I år forventes tests af sikkerhedsstandarder at gøre teknologien klar til markedet.

Selv om Agrointelli knap har eksisteret i to år, har udviklingsselskabet allerede stået bag talrige forskningsprojekter med fokus på markmaskiner til præcisionslandbrug og automatiseringsløsninger. På Agrotek sidste år præsenterede Agrointelli, som årets store nyhed, sin første kommercielle markrobot.

Stifteren og CEO Ole Green har en lang karriere som forsker i automatisering af landbrugsdriften bag sig og mener, at teknologien nu er moden til kommerciel udnyttelse.

– De sidste 20 år er der blevet forsket i robotter til markdrift. Men løsningerne har været dyre eller svære at kommercialisere. Nu er sensorer, intelligente systemer og datakraft ved at være så tilgængelige, at de kan produceres til en konkurrencedygtig pris og det er afgørende, fortæller Ole Green og fortsætter:

– Vi er ikke de eneste, der arbejder med fuldautomatiske og selvkørende enheder, men vi er nogle af de første, der har designet robotenheder styret fra simple brugerinterfaces. Vi har udfordret det traditionelle traktordesign med luksuskabiner og airconditionanlæg. Vores robotmodul er let, og designet således, at redskaberne bliver trukket mellem hjulparrene. Det gør arbejdet mere effektivt og brændstofforbruget bliver meget mindre. Vores robot er i virkeligheden en ny generation af traktorer – uden kabine til chaufføren.

Traditionelle traktorer er kun blevet større og større, og dyrere og dyrere, og det er en af de vigtigste parametre, hvor Agrointellis robotter kommer til at gøre en forskel. Fem robotter kan let overvåges og passes af en enkelt operatør. Dermed forbedres effektiviteten pr. mandetime betydeligt, hvilket kan aflæses på driftsøkonomien.

– Det er ikke størrelsen, men mandetimerne pr. ha, der er det afgørende konkurrenceparamenter for fremtidens landbrugsmaskiner. Landmanden tænker allerede sin bedrift som en forretning, og med robotterne kan han få de fordele, som industrien har nydt godt af i årtier, siger Ole Green.

Men han er klar over, at det bliver en evolution mere end en revolution. Landbruget skal vænne sig til teknologien. Dertil kommer, at der er bundet store investeringer i eksisterende landbrugsmaskiner.

– Men man skifter jo sine maskiner kontinuerligt, og når traktoren er slidt ned skal robotten være et alternativ. I fremtiden bliver overvejelserne om hvilke ændringer, der er nødvendige for at indsætte en robot i driften, endnu mere virkelige, forudser han.

Agrointellis robotplatform er køreklar og allerede klar til produktion (bl.a. med støtte fra Markedsmodningsfonden). Men et projekt som har kørt siden 2014 og som afsluttes i år kommer til at definere fremtidens sikkerhedsstandarder for selvkørende robotenheder. SAFE-projektet, finansieret af Innovationsfonden, bliver et afgørende skridt i retningen af, at robotterne kommer til at arbejde helt uden overvågning.

– Det sikkerhedsmæssige er afgørende. Nu tester vi sensorer og intelligente systemer på maskinerne, og det kommer til at åbne op for en øget brug. Lige nu er det et krav, at selvkørende maskiner skal bevæge sig inden for indhegnede områder, eller under overvågning, men hvis sensorer kan gøre robotterne sikre nok bortfalder det krav i fremtiden, fortæller Ole Green og afslutter:

– Når robotterne dertil bliver rentable selv for det mindste landbrug, vil teknologien også spredes. Landmændene er allerede fortrolige med digitale farm mangement­systemer og de stærke rådgivningsnetværk kommer til at understøtte udbredelsen. 

Del

Journalist

Frank Motzkus

Andre artikler