European Media Partner

Smykker med sjæl og format, der er skabt til at blive brugt

I Pernille Müllers smykkedesign får metallet lov til at skinne igennem som råt grundstof. Det giver smykkerne en sjæl og en karakter, der berettiger dem til at blive set og brugt i alle aspekter af livet og i særdeleshed hverdagen.

Pernille Müller er egentlig uddannet inden for statskundskab og har arbejdet i 15 år som projektleder. Et job, som hun altid har været glad for. Ikke desto mindre valgte hun i 2017 at tage springet og kaste sig ud i drømmen om at blive smykkesmed. Og hvorfor ikke, når man besidder viljestyrke, et kreativt gen og en grundlæggende evne og lyst til at skille sig ud. I samarbejde med en god ven, der også er en erfaren og dygtig guldsmed, kastede Pernille Müller sig derfor ud i smykkernes fortryllende og forunderlige verden. 

Det sidste skub til at tage springet om egen virksomhed kom ganske uventet, da Pernille Müller og hendes mand efter en rejse vendte hjem til et indbrud, der kostede Pernille Müller alle sine elskede smykker:
- Alle mine smykker var blevet stjålet. Forsikringspræmien skulle selvfølgelig bruges på nye smykker, men da jeg så, hvad jeg kunne få for pengene, fik jeg et chok. Jeg syntes, man betalte alt for meget for alt for lidt. Da jeg allerede på dette tidspunkt havde været til en del kurser om at lave smykker, vidste jeg udmærket, hvad guld koster i forhold til vægt, og hvor meget guld der var i mine egne smykker. Det var derfor ikke en mulighed for mig at købe en fancy ring med et fancy navn uden særligt meget guld i. Jeg vidste simpelthen for meget om at lave smykker til, at jeg ville betale de høje priser. Derfor brugte jeg hele sommeren på at udarbejde en forretningsplan og tegne en masse smykker. I arbejdet med mine tegninger fandt jeg også hurtigt ud af, at mine tegninger blev meget stringente, mens jeg fandt et meget mere organisk udtryk og samarbejde med selve materialet, som virkelig tiltalte mig. Og så var jeg så grebet af det her, at jeg sagde farvel til mig gode job og gik 100% ind i at starte min virksomheden op, fortæller Pernille Müller.

Til kvinder der tør

Pernille Müllers arbejde med smykkerne tager udgangspunkt i ideen om et tidsløst udtryk. Smykkerne er som oftest store, og kvinden der bærer dem, skal ikke være bange for at bære smykker, der kan ses. Smykkerne har så absolut karakter, men samtidig er det også smykker, der kan holde til livet og til at blive brugt:
- Jeg laver smykker, som kan bruges i hverdagen. De er lavet til at blive brugt hver dag, også når du går i haven og arbejder. Det kan smykkerne sagtens holde til. Jeg synes, at smykkerne har noget gedigent over sig, lidt voluminøst, men med en helt klar skandinavisk stil, hvor man får noget for pengene. Man kan sige, at hos os får du et unika smykke til en særdeles fair pris, der er skabt for at blive brugt her i livet. Det er ikke til kvinder, der går i et med tapetet, for det er smykkerne ikke til, siger Pernille Müller.

Hun henter i høj grad sin inspiration fra selve metallernes natur og oprindelse, som i udarbejdelsen får lov at komme til udtryk. Det er et gensidigt samarbejde, som Pernille Müller sætter en stor ære i:
- Jeg bliver inspireret af metallerne. Når jeg sidder og arbejder med metallet, så har de også en egen vilje, som jeg gerne vil lade komme til sin ret. Jeg er ikke til maskinlavede smykker på samlebånd, men kan godt lide, at smykkerne har en sjæl - det er vigtigt for mig. Charmen er ikke i det strømlinede, det er jeg ikke interesseret i. Charmen er, at man kan se, det er håndværk, og at metallet også har noget at skulle have sagt, lyder det passioneret fra Pernille Müller.


Herrekollektion på vej

Foruden smykker til kvinder arbejder Pernille Müller med lanceringen af hendes nye herrekollektion. Til at starte med kommer den til at fokusere på de accessoires, der for alvor får manden i habit til at stråle og skille sig ud med enkle og rå detaljer:
- Min egen mand har altid gået med habitjakker og vest, når han tager ud på forretninger rundt omkring i verden. Derfor har jeg tit været på jagt efter slipsenåle eller manchetknapper, men jeg har altid følt, at markedet for de ting har været rigtig lille, lidt kedeligt og lidt for nipset. Men det er jo mænd, det handler om, og så synes jeg godt, det må blive lidt råt. Der er metallet fantastisk at arbejde med, da det allerede som udgangspunkt er et rå(t)stof, siger Pernille Müller.Se mere hérDel

Journalist

Redaktionen

Andre artikler