European Media Partner

Stålmaskinerne kommunikerer

Nye stålmaskiner hos Ib Andresen Industri tager de første skridt mod en automatiseret produktion, hvor maskinerne ”taler” med operatører og kunder.

I fremtiden vil kunderne sende en ordre direkte til Ib Andresens Industris nye maskiner.

Stål er ikke, hvad det har været. Materialet og produkterne er måske de samme. Men produktionen af stålemner er nu inde i en evolution, der fuldstændig vil forandre både udvikling, produktion og logistik.

Leverandøren af stålløsninger Ib Andresen Industri følger Industri 4.0-udviklingen og har netop indkøbt nye maskiner for et tocifret millionbeløb, bl.a. det største lasersystem, som leverandøren Salvagnini nogensinde har leveret i Skandinavien.

De nye maskiner starter en automatisering af produktionen, som man ikke tidligere har set.

– Nu kan vi indlæse 3D-tegningerne fra en fil. Derefter kan vi klikke et par gange i styreprogrammet, og så går produktionen i gang, fortæller projektingeniør Morten Jensen fra Ib Andresen Industri.

Maskinerne er forsynet med følere og intelligens, så de melder tilbage, hvordan produktionen forløber, om alle data overholder forskrifterne, eller om der er problemer. Operatørerne behøver ikke stå og kigge på produktionen. Maskinerne melder selv tilbage.

– At data fra følerne hives tilbage i systemet, gør det ikke kun nemmere for operatørerne at følge produktionen af de enkelte emner. Vi kan samtidig opsamle en hel masse erfaringsværdier, så vi fremover ved, hvor der kan opstå problemer, men også så vi bliver endnu skarpere, når kunderne skal have priser, siger Morten Jensen og tilføjer, at det kommer kunderne til gode:

– Vi er hurtigere på banen med svar på forespørgsler og på tilbud. Og vi er væsentligt hurtigere til at få ordrerne igennem. Der er ingen lange programmeringstider. Det virker første gang.

Den øgede automatisering skaber i det hele taget et langt bedre ordreflow. Og Ib Andresen Industri ser store perspektiver i denne udvikling.

– I en ikke så fjern fremtid vil kunden hele tiden kunne følge sin produktion. Han kan få besked, når ordren startes op, få oplyst, at den er færdig om 13 timer, blive adviseret, når ordren læsses på lastbilen, og hvornår den ankommer. Det arbejder vi os hen imod, fortæller Morten Jensen.

De nye maskiner rummer software, der gør dem i stand til at kommunikere ikke kun med ansatte på fabrikken, men også med omverdenen. Ifølge Brian R. Knudsen, Plant Manager hos Ib Andresen Industri, vil det ude i fremtiden endda gøre det muligt for kunderne at sende en ordre med en 3D-tegning direkte til Ib Andresens Industris nye maskiner. Maskinerne vil så selv kunne læse data, beregne pris og leveringstid og give kunden et svar tilbage – i et sammenhængende og fuldautomatiseret setup.

Også andre produktionsvirksomheder har taget de nye teknologier til sig. Hosta Industries i Hjallerup, der er en af landets førende underleverandører til metalindustrien, bruger 4.0-teknologi til at faktabasere maskinernes effektivitet. Det er slut med at gætte, for nu har man data, der viser, om det bedst kan betale sig at optimere på den eksisterende maskinpark eller at købe nye maskiner, forklarer virksomheden.

Hos Linak i Silkeborg har strømlining af IT-systemer til at digitalisere produktionen eksempelvis ført til, at importen af stålrør fra underleverandører i Østeuropa er blevet effektiviseret. Den automatiserede proces har udløst en CO2-besparelse svarende til 10.000 danskeres privatforbrug, oplyser fabriksdirektør Egon Jensen. 

Fakta

Del

Journalist

Aksel Brinck Jensen

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider