European Media Partner

Tandbørsten redder liv

I dag har to ud af tre ældre på plejehjem naturlige tænder, og ved at holde en god mundhygiejne kan man holde andre sygdomme som eksempelvis lungebetændelse væk.

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen lider omkring 20 procent af den voksne befolkning af mundtørhed.

Det bliver aldrig for sent at sætte fokus på den gode mundhygiejne og fokusere på både tandbørstning og brug af tandtråd – også selvom man ikke før har været så flittig på den front. Som voksen og især som ældre har man en øget fare for tandkødssygdomme. En god mundhygiejne giver ikke blot bedre selvværd, en sund mund forhindrer også, at bakterier får sværere ved at trænge ind i blodbanerne og forårsage infektioner.

En af årsagerne til den øgede risiko er, at med alderen begynder tandkødet at trække sig tilbage – også selvom man ellers er rask. Ved at benytte tandtråd kan man gøre tilbagetrækningen langsommere.

Mundtørhed er en af de sygdomme, som ældre ofte overser, fordi de ikke selv er bevidste om den eller ikke nævner problemet for lægen eller tandlægen. Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen lider omkring 20 procent af den voksne befolkning af mundtørhed – lidelsen ses ofte hos de ældre. Spyttet fjerner madrester og bakterier fra munden. Lav spytproduktion og mundtørhed er ikke kun generende. Lidelsen kan give ømme og smertende slimhinder og øger risikoen for svampeinfektioner, tandkødsbetændelse, huller i tænderne og syreskader. Mundtørhed er ikke aldersbetinget, men fremkaldes ofte af medicin, hvilket gør især ældre sårbare, da de ofte har flere sygdomme og dermed indtager flere former for medicin. Mundtørhed kan også være et symptom på andre sygdomme som diabetes og visse gigtsygdomme.

Tjek for mundtørhed ved at sætte bagsiden af et tandbørstehoved på indersiden af kinden, eller føl med en finger (med handske på) på slimhinden i kinden. Hvis fingeren eller tandbørstehovedet hænger ved, kan det være tegn på mundtørhed.

En anden ting som især kvinder skal være opmærksomme på, er, at forskere peger på, at der kan være en sammenhæng mellem paradentose og knogleskørhed. Har man paradentose kan det betyde, at man også har knogleskørhed. Har man fået konstateret knogleskørhed, kan der være særlig risiko for at udvikle tandkødssygdomme.

Det er en god idé selv at gøre en aktiv indsats for at holde mundhygiejnen i top. Tal fra De Offentlige Tandlæger viser eksempelvis, at over halvdelen af de ældre på plejehjem har huller i tænderne, og 80 procent har behov for daglig hjælp til tandbørstning, men desværre får kun omkring 10 procent den hjælp. Tallene viser også, at hvis mundhygiejnen var i top, kunne 10 procent af alle lungebetændelser på plejehjemmene undgås, og på årsbasis kunne mellem 100-200 dødsfald som følge af lungebetændelse undgås ved forebyggende mundpleje.

Sundhedsstyrelsen udsendte sidste år en række anbefalinger, der skulle hjælpe den kommunale omsorgstandpleje blandt ældre
borgere, der har svært ved at følge de eksisterende tandplejetilbud. Flere kommuner har sat fokus på udfordringerne, fordi det ikke blot har store omkostninger for den enkelte borger, men også for samfundet. De Offentlige Tandlæger peger på, at mangelfuld tandpleje hos plejehjemsbeboere koster samfundet 20-25 mio. kr. om året i hospitalsindlæggelser.

Så find tandbørsten og tandtråden frem. Det betaler sig på alle måder at have styr på mundhygiejnen. 

Fakta

Hvad er god tand- og mundsundhed? En god sundhedstilstand i munden indebærer, at man: ikke har smerter, ubehag eller sygdomme i munden, har en god tyggefunktion, ikke har problemer med at kommunikere og have social omgang med andre pga. dårlige tænder.

Kilde: www.sst.dk

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider