European Media Partner
Stig Yding Sørensen mener, at virksomhederne ofte bør tjekke, om ny teknologi er blevet tilgængelig AUTOMATION

Teknologi-udviklingen kræver fuldt fokus

Udviklingen inden for avanceret teknologi til industrien går så stærkt, at virksomheder løbende bør vurdere mulighederne, mener ekspert

Virksomhederne skal passe på ikke at tabe terræn

Man skal som virksomhedsejer holde tungen lige i munden, hvis ikke man vil kobles af den teknologiske udvikling. Det mener Stig Yding Sørensen, der er seniorspecialist hos Teknologisk Institut. 

I 2018 viste en undersøgelse fra instituttet, at danske virksomheder tøvede med at bruge de seneste teknologier – blandt andet 3D-metalprint, kunstig intelligens, avanceret digitalisering og den seneste robotteknologi. 

- Det betyder ikke, at vi som sådan halter bagud på teknologiområdet. Men virksomhederne skal passe på ikke at tabe terræn, siger Stig Yding Sørensen. 

Langt de fleste patenter inden for de nyeste teknologier bliver skabt i Rhin-området, på USA's øst- og vestkyst og i Kina, Japan og Korea, og det betyder, at det er vigtigt at have et blik ud over landegrænserne.

- Danske virksomheder skal hele tiden være opmærksomme på at holde øje med, hvad der sker i udlandet og sikre sig de rette samarbejdspartnere, siger Stig Yding Sørensen, der påpeger, at det ikke er nok blot en gang at konstatere, at de nye teknologier er for dyre eller for besværlige at bruge. 

- Det kan være dyrt at investere i ny teknologi, men priserne falder hele tiden, og teknologien udvikler sig, så det, der for et halvt år siden var nærmest uopnåeligt, allerede er lettere tilgængeligt. 

Danske virksomheder har ellers ikke just ry for at være teknologiforskrækkede. I forhold til arbejdsstyrken har vi en af verdens største andele af robotter, og den ”gammeldags” robotteknologi er netop et eksempel på, hvordan udviklingen på ret få år har gjort teknologi letter tilgængelig for virksomhederne. 

- Førhen var der store krav til sikkerhed, godkendelser og personalets kompetencer, men mange virksomheder bruger i dag simple universal robots, der kan udføre enkle opgaver, og som kan betjenes af alle efter en kort introduktion, siger Stig Yding Sørensen.

Den enkle robotteknologi hører til i den tredje industrielle revolution, der fra1960erne bragte computere og netop robotter ind i virksomhederne. Før det havde man den første industrielle revolution, hvor dampmaskinen revolutionerede vores måde at producere og leve på, og den anden, hvor samlebåndet gjorde masseproduktion mulig. I dag befinder vi os i den fjerde revolution, hvor internet, kunstig intelligens og avancerede maskiner skal arbejde sammen

- Det er blandt andet systemer, hvor robotter orienterer hinanden om problemer langs et samlebånd og selv kan sende bud efter flere skruer til produktionen eller reservedele, hvis de er ved at gå i stykker, siger Stig Yding Sørensen, der har en vis forståelse for, at virksomhederne ser tiden an. 

- De skal have øjnene op for, at det kan betale sig at benytte de nye teknologier. Robotter, 3D-metalprint og kunstig intelligens er redskaber, og virksomhederne vil gerne have, at de er enkle, billige fleksible og driftssikre. Det vigtige er blot, at virksomhederne holder godt øje med udviklingen. En teknologi, der virker for dyr og svær at bruge i dag kan sagtens være tilgængeligt om et halvt år, siger Stig Yding Sørensen.

- I dag er det særligt eksportvirksomheder, der automatiserer. Vore høje lønninger gør det nødvendigt, når en virksomhed er i direkte konkurrence med virksomheder i lande med billigere arbejdskraft. Men der er også store fordele i form af forbedret arbejdsmiljø, når de mest opslidende opgaver overgår til robotter, og man får større effektivitet, når en robot kan arbejde døgnet rundt. På længere sigt vil en virksomheds overlevelse være afhængig af, at man udnytter teknologierne. 

Kunstig intelligens og selvkørende robotter kan lyde som en ren science fiction-verden. Men udviklingen er i gang, og den vil være voldsom.

- Når man som nu kobler gigantisk computerkraft sammen med de nyeste teknologier, vil det vende op og ned på alting. Vi har en tendens til blot at fremskrive de teknologier, vi har i dag, men udviklingen kan føre helt andre steder hen, siger han og kommer med et eksempel fra hverdagen.

- I morges så jeg tv-nyheder om Brexit på min Iphone. Det ville have været helt utænkeligt at gøre på en mobiltelefon for bare 10-15 år siden. 


Fakta

Stig Yding Sørensen er seniorspecialist hos Teknologisk Institut, hvor han blandt andet beskæftiger sig med erhvervsanalyser om for eksempel fremtidens erhvervsvilkår, arbejdskraft, ny teknologi, kompetencer og miljøforhold. 

Del

Journalist

Tim Panduro

Andre artikler