European Media Partner

Testamentet betaler sig

20 procent af alle arvesager ender i strid, så det giver god mening at sikre sine efterladte ved at oprette testamente.

Via testamentet kan man sikre, at ens ægtefælle arver 36,50 procent mere.

Stort set alle ønsker at sikre sine nærmeste, så de kan beholde samme livsstil og undgå uoverskuelige økonomiske overraskelser.

– Er et par ugift, og der ikke er oprettet testamente, så har børnene faktisk krav på deres del af arven, hvilket kan få store konsekvenser for den efterladte samlever, der måske ikke længere har råd til at sidde i huset, siger Emma Novak Christensen, som er direktør for Familie Testamente.

Et eksempel kunne være et hus, hvor der er en friværdi på 1.000.000 kr. Gør barnet eller børnene krav på deres del af arven, så skal samleveren ud at finde 250.000 kr. i kontanter, og det er ofte en udfordring.

– Ved at oprette et testamente kan man selv være med til at bestemme over arvtagerne til formuen, og via testamentet kan man sikre, at ens ægtefælle arver 36,50 procent mere. Det ønsker mange at sikre, så partneren kan beholde huset, og børnene kan vente med deres del af arven, til begge forældre er gået bort, fortæller Emma Novak Christensen.

– I dag lever rigtig mange desuden i forhold, hvor de både har fælles børn og børn fra tidligere ægteskaber. Arveloven skelner mellem biologiske børn og bonusbørn, og ved at oprette testamente kan man selv være med til at fordele formuen, som man ønsker, siger Emma Novak Christensen.

En anden måde at bruge testamenter på er i forbindelse med sygdom. Flere og flere vælger at oprette en fremtidsfuldmagt i tilfælde af, at man senere i livet bliver ramt af sygdom eksempelvis demens, hvor man ikke længere er i stand til at varetage egne interesser.

– Når man opretter en fremtidsfuldmagt, kan man selv vælge, hvem der skal varetage ens økonomiske interesser, og der er mulighed for at lave en prioriteret liste med personer. Alternativet er, at Statsforvaltningen vælger for en, når sygdommen er en realitet, hvilket mange synes er en ubehagelig tanke. Derudover er det også en tidskrævende proces i forhold til, hvis fremtidsfuldmagten allerede ligger klar, forklarer Emma Novak Christensen.

Det behøver ikke være besværligt at oprette testamente; det kan ofte klares på ganske få møder enten fysisk eller via telefonopkald til eksperterne.

I dag florerer en del formularer til online-testamenter på nettet, men mange eksperter siger, at man skal være varsom.

– Arveloven er kompleks, og derfor er det vigtigt, at den enkelte får den rette rådgivning. Udfordring­erne med online-formularerne er, at de kan være ugyldige, eller der er detaljer, som er blevet overset, så formuen alligevel ikke fordeles efter ønsket, siger Emma Novak Chris­tensen. 

Fakta

Ikke mere end omkring hver tiende dansker har et testamente. Det viser en måling, som Nordea tidligere har fået foretaget af TNS Gallup. Langt størstedelen af danskere går således gennem livet uden at sikre sig, hvad der skal ske med den formue, de efterlader.

Kilde: www.nordea.dk

Del

Journalist

Pia Bundgaard Hansen

Andre artikler

Om os

Analyse Media Group is a leading content marketing agency, producing specialised cross media campaigns in leading newspapers, on social media and online.

www.analysemediagroup.com

Analyse Media Group

    Om os

    Kontakt os

Vores kampagnesider