European Media Partner
Lene Kølle Jørgense, rådgivningskonsulent og diabetessygeplejersk. SUNDHEDSSEKTOREN

Type 2 er den mest udbredte form for diabetes

Op imod 300.000 danskere har forstadier til type 2-diabetes. Selv om arvelighed spiller en stor rolle, er der gode muligheder for at undgå eller udskyde sygdommen med sund kost og motion.

Den mest udbredte form for diabetes i Danmark er type 2-diabetes, som flere end 230.000 danskere lever med. Type 2-diabetes blev tidligere kaldt ”gammelmands- sukkersyge”, da den ofte ramte ældre personer. Betegnelsen er dog misvisende i dag, hvor også yngre mennesker rammes af type 2-diabetes. Der findes endnu ikke en decideret kur mod sygdommen, men den kan ifølge Lene Kølle Jørgensen, der er rådgivningskonsulent og diabetessygeplejerske, til en vis grad forebygges:

– Det er vigtigt, at man holder sig i form, lever et aktivt liv og spiser sundt og varieret. Derud- over er daglig indtagelse sukkersodavand og rygning meget skadeligt. Vi foreslår, at man i stedet slukker tørsten i vand og kvitter smøgerne, siger Lene Kølle Jørgensen, der fortsætter:

– I forhold til motionen er det ikke sådan, at man nødvendigvis skal træne sig op til en maraton. Vi anbefaler, at man anskaffer sig en skridttæller og bestræber sig på at gå 10.000 skridt om dagen.

Det bør være muligt for de fleste og et godt mål at sætte sig, lyder det fra Lene Kølle Jørgensen.

Følger man de råd, vil mange kun- ne undgå eller udskyde diagnosen type 2-diabetes. Store videnskabelige undersøgelser fra blandt andet USA har tidligere vist, at mange tilfælde af type 2-diabetes kan forebygges med mere fysisk aktivitet. Alligevel er der faktorer, som er uafhængige af ens livsstil, nemlig arvelighed. Hvis ens forældre har type 2-diabetes, er man særligt udsat for at arve sygdommen fra dem. Således er risikoen for at få diabetes 40 %, hvis én forældre har haft type 2-diabetes, mens den stiger til hele 80 %, hvis begge forældre har haft type 2-diabetes.

Det kan være svært at opdage symptomerne på type 2-diabetes, fordi de i begyndelsen er meget svage og udvikler sig langsomt over måneder eller år. Det er grunden til, at anslået 60.000 danskere går rundt med type 2-diabetes uden at vide det. Symptomerne bliver nemlig ofte fejlfortolket som tegn på alderdom eller en almindelig skavank, som man derfor accepterer og lever med. Sygdommen kan derfor være til stede i kroppen i lang tid, før der sker en egentlig diagnosticering, som oftest ved et tilfælde. Derfor har hver tredje, der får type 2-diabetes, allerede én eller flere følgesygdomme, når diagnosen stilles. Man skal derfor være særligt opmærksom på symptomer på type 2-diabetes, som er øget tørst, hyppig vandladning, hyppige infektioner i hud og slimhinder samt kløe, kvalme og træthed.

Hvis man får konstateret type 2-diabetes, kan man selv gøre meget for at få en god behandling. Det er derfor vigtigt, at man sætter sig godt ind i sygdommen for eksempel ved at søge råd fra Diabetesforeningen. Samtidig er det vigtigt, at man samarbejder med sin diabetesbehandler om behandlingen, både i forhold til medicinen og i forhold til de ting, man selv kan gøre i sin hverdag, for at leve godt med type 2-diabetes og undgå følgesygdomme.

Selvom man allerede har fået stillet diagnosen type 2-diabetes, spiller livsstilen fortsat en stor rolle for ikke bare udviklingen af følgesygdomme og ens behov for medicin til at regulere blodsukke- ret, men også for ens livskvalitet og helbred. Derfor bruger næsten alle, der får diagnosen type 2-diabetes, anledningen til at ændre på livsstilen ved for eksempel at holde op med at ryge, spise sundere eller få mere fysisk aktivitet ind i hverdagen.

– Det er lægen, der er ansvarlig for den medicinske behandling i forhold til at regulere blodsukkeret og for at undgå alvorlige følgesygdomme. Men den enkelte patient kan gøre utrolig meget selv, og det ved vi, at langt de fleste mennesker med type 2-diabetes gør. Det er meget opløftende, at folk på den måde tager ansvar for deres egen situation ved for eksempel at få mere motion eller spise en anden kost, fortæller Lene Kølle Jørgensen.

Ønsker man mere viden eller at få styr på sin egen risiko for type 2-diabetes, har Diabetesforeningen en risikotest på diabetes.dk, som med få, enkle spørgsmål kan pege på, om man er i høj risiko for type 2-diabetes. Er man det, bør man besøge sin læge for nær- mere undersøgelse.


Del

Journalist

Redaktionen

Andre artikler